Sapanca Gölü tehlikede!

Paylaş:

Su seviyesi giderek düşen Sapanca Gölü alarm veriyor. Beklenen yağışların gelmeyişi nedeniyle Sapanca Gölü’nde su seviyesi her geçen gün düşüş kaydediyor. Su altındaki canlı popülasyonu da risk altında olan gölde kod seviyesi 30.25 metreye kadar düştü. Suyun çekildiği gözle görülürken ortada kalan iskeleler ve karaya oturan kayıklar kuraklığın tehlikeli boyutunu ortaya koydu.

SU SEVİYESİ GİDEREK DÜŞÜYOR

Sakarya’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 90’nının, Kocaeli’nin ise su ihtiyacının yüzde 15’inin karşılandığı Sapanca Gölü’nde, beklenen yağışlar gerçekleşmeyince seviye her geçen gün düşüyor. Gölde su miktarı kritik seviye kabul edilen 30.25 metre koduna gerileyerek adeta kırmızı alarm veriyor.

Kış aylarına rağmen yağışların başlamayışı ve gölü besleyen dere ile kaynak sularını işleten firmaların çok oluşu göldeki su seviyesinin düşüşüne neden oluyor. 

Göldeki su azalmasının artması durumunda su altındaki güzellikler de olumsuz etkileniyor. Su altı fotoğrafçılığına da es sahipliği yapan Sapanca Gölü, su çekimleri böyle devam ederse, bu güzelliklerden de mahrum kalacak.

GÖL CİDDİ ZARAR GÖRÜYOR

Sakarya’nın en büyük zenginliklerinden olan Sapanca Gölü Türkiye’deki nadir göllerden biri. Kendini yenileyebiliyor, su altından beslenebiliyor. Kırkpınar, Yanık tarafındaki dağlardan gelen derelerle göl beslenebiliyor. Ancak derelerin önünün kesilmesi nedeniyle göl beslenemez hale geliyor. Kendini yenileyebilmesi için sadece su altından gelen kaynağa kalıyor.

Derelerin önünü kesen su şirketlerinin dışında aynı zamanda İzmit’teki fabrikaların bazıları da gölden su çekiyor. Bu unsurların su çekmesiyle birlikte gölün seviyesi otomatikman düşüyor. Tarımsal olarak kaçak şekillerde sulamalarda da kullanıldığından dolayı göl ciddi şekilde zarar görmeye başladı.

TOPLUM OLARAK HASSASİYET GÖSTERİLMELİ

Çevre temizliğinin önemini vurgulayan doğaseverler, “Suların çekilmesiyle birlikte sazlıklar gidiyor, sazlıkların gitmesiyle beraber de kıyı bölgelerde bulunan suyun zenginleşmesini, oksijen bakımından daha verimli olmasını sağlayan otlarda ölmeye başlıyor mevsimsel geçişlerle beraber bunları yenilenmesi ve sürdürülebilmesi önemli. Çevre temizliği bizim en hassas olduğumuz noktalardan biri, vatandaşlarımız geldiğinde göl kenarında çevre temizliğine özen gösterirlerse gölümüzü çok daha uzun bir süre kullanabiliriz.

Gölde sular çekildiği zaman bir takım aktiviteler aksamaya başlıyor. Aktif olarak spor yapan kişiler var. Kürek sporu Sakarya’nın en yaygın ve en tanınmış sporlarından bir tanesi. Kişiler ve sporcular gelip kullanabiliyor ama sular çekildiği zaman kürek sporu veyahut açık su yüzme yapan kişiler bundan biraz daha etkilenebiliyorlar.

Gelecek nesillere bunun aktarılabilmesi, tüplü dalışın sürdürülebilmesi ve gölün zenginliklerinin korunabilmesi adına toplum olarak hassasiyet göstermenin zamanı geldi” diye uyarıda bulunuyorlar.