Gazi Mustafa Kemal Atatürk törenle anıldı

Paylaş:

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 85. yılında Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen törenle anıldı.

Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen anma etkinlikleri saat 09.05’ de saygı duruşu ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Günü Sinevizyon Gösterisi’nin ardından ise “Atatürk’ü Anma Paneli’’ düzenlendi.

Panel başkanlığını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Enis Şahin’in yaptığı panelde İTBF Tarih Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Safiye Kıranlar ve Doç. Dr. Mustafa Sarı panelist olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Enis Şahin, ‘‘Cumhuriyetin kurulmasının üzerinden 100 sene geçti, bizler 2. yüzyılın ilk günlerindeyiz, zannediyorum ki Dünya tarihinde Atatürk gibi hatırlanacak, yıllar geçse de hasret ve minnetle anılacak pek lider olmayacak. Bu devletin kuruluşunda zerre kadar katkısı olanları, minnet ve şükranla anıyorum, önlerinde saygı ile eğiliyorum’’ ifadelerine yer verdi.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al ise yaptığı konuşmada, ‘‘Vatanımızın kurtuluşuna ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna liderlik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anıyorum. Atatürk zor şartlarda gece gündüz çalışarak bizlere bu güzel ülkeyi bıraktı. Sakarya Üniversitesi olarak bizler de özgüveni yüksek, çağı kavrayan, çağın gerekliliklerini yerine getiren, yetkin nesiller yetiştirmeye çalışıyoruz.’’ diye konuştu.

Panelde, Prof. Dr. Safiye Kıranlar, belgeler ışığında Atatürk’ün Adapazarı gezileriyle ilgili gelişmeleri ve o dönemde yaşananları paylaştı.

Doç. Dr. Mustafa Sarı ise, Atatürk ve eğitim başlıklı sunumunda Tevhidi Tedrisat Kanunu’nun eğitim sistemine etkisi, harf inkılabı ile birlikte yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. 1926’da Mehmet Fuat Köprülü’nün gittiği Türkoloji Kurultayında alınan karar ile bütün Türk Dünyasının latin harflerine geçtiğini belirtti.

Panele SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Rektör Yardımcısı Emrah Doğan, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Panel, konuşmacılara teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.