SASTOP Gar projesine dikkat çekti!

Paylaş:

SASTOP, Mithatpaşa istasyonun araç trafik yoğunluğuna neden olduğu gerekçesi ile yıkılarak yerine Büyükşehir belediyesince büyük bir gar yapılması projesi ile ilgili açıklama yaparak bazı soruların cevabını talep etti.

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP), basında yer alan halkın görüşleri ve Adapazarı halkı ve ilçe sakinleri ile yaptıkları araştırmalardan çıkardıkları sonucu, kamuoyuyla paylaşmak ve sivil toplum kuruluşlarının da (partiler dahil) görüşlerini almak için basın açıklamasında bulundu.

SASTOP tarafından konu ile ilgili şu açıklama yapıldı:

“Geçtiğimiz günlerde Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce bir açıklama yapmıştır.

Mithatpaşa istasyonu araç trafik yoğunluğuna sebebiyet verdiği gerekçesi ile yıkılacak ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine büyük bir gar yapılacaktır. Bu arada acele bir ihaleye de çıkarılmaktadır. SASTOP olarak gerek vatandaşlarımızla gerek TCDD yetkilileri ile konuştuk ve başkanlarımızla aramızda istişare ettikten sonra konu ile ilgili açıklama yapmak ve bazı soruların cevabını talep etmek gereği duyduk.

Söz konusu güzergah üzerinde vagon fabrikası bulunmakta ve kurallar gereği fabrika önünden 30 km hızdan daha hızlı araç kullanmak yasaktır. Hal böyleyken istasyonu yıkıp yerine yeni gar binası yaparak ‘yol -S- şeklinde olduğu için yavaşlatıyor ve araç trafiğine sebebiyet veriyor’ dedikleri yolu bu şekilde rahatlatmak imkan dahilinde görünmüyor. 2013 yılında TÜBİTAK tarafından yaptırılan MERKEZİ SİNYALİSASYON SİSTEMİ bu Mithatpaşa Garı binası  içinde olup bina yıkıldığında bu yer altından geçen sistem tamamen işlevini kaybedecek ve yeni yapılmak istenen Gar binasında yeniden kurulup, sinyalizasyon sistemi de yer altından bağlanacaktır. 10 yıl önce (2013) yapılan ve konuşulanlara göre sadece 5 milyon Euro’ya çıkan  bu sistem şimdi kaça çıkacaktır. Bu işe yüklenen Belediyemiz bütçesini vatandaşlarımız için kullanmak varken neden devletin bir kurumu için bu inşaatı (kaç milyon TL ye çıkacaktır) yapmayı üstleniyor? TCDD kendi inşaatını niçin Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne yaptırıyor? Büyük Şehir Belediyemiz neden, niçin böyle bir yükün altına giriyor?

Ayrıca şu an 2 makasçı işçinin çalıştığı günlük 10-15 yolcunun kullandığı biletin bile neredeyse satılmadığı bir istasyonu yıkıp yerine devasa bir gar yapmanın vatandaşlarımıza ne katkısı olabilir? Eskiden posta ve yük trenleri, vagon fabrikası işçileri bu istasyonu kullanıyordu. Şimdi aktif bir istasyon bile değil. 2 km mesafede zaten aktif bir gar var. Merkez garı ve çevresini güzelleştirsek yenilesek daha yararlı olmaz mı? Yeni bir restorasyon ile şehre uygun düzenlemeler ile çeki düzen verilebilir.

Bunun bütçesi belediye tarafından değil TCDD tarafından oluşturulmalı.(örnek şehirler Kocaeli, Gaziantep gibi.) Karayolu taşımacılığının pahalı olması sebebi ile ivedi bir şekilde tren seferleri artırılması ve halkın bu konuda talepleri söz konusu iken belediyemiz TCDD ile görüşerek  talepte bulunması gerekirken Merkez Gar mevcut hali korunarak (TCDD bu konuda bir çalışmada yapmışken Büyükşehir belediyemizin maksadını halkımız anlayamamıştır.

Dünyanın modern şehirleri gibi Eğer harcanacak bir bütçe varsa günlük 10-15 değil 10 -15 bin yolcunun (TCDD 2012 verisi) kullandığı bir gara yatırım yapmak doğru olur diye halkımız düşünmekte ve değerlendirmektedir. 125 yıllık tarihi bir garın ne zorluklarla Adapazarı’na geldiğini bilmeyenlerin bu gerçeklerin uzağında olan kişilerce zoraki alındığına inandığımız bazı kararların halkımız huzurunda yapılacak bir basın (TV. Açık oturum vd.) toplantısında halkımızı ikna etmelidirler. Tabi belediyemizin TCDD ile Mithatpaşa garı yapımı ve ardından Adapazarı garı arazisi üzerinde becayiş yada başka bir anlaşmaları var ise bunu da bilmek hemşerilerimizin hakkıdır.”