SAÜ’den ilk 20 hedefi

Paylaş:

Sakarya Üniversitesi’nin bir yıllık faaliyetlerinin değerlendirildiği basın toplantısında konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Türkiye’de ilk 20 üniversite arasına girme hedefiyle çalıştıklarını ve bir araştırma üniversitesi olma yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi.

Sakarya Üniversitesi’nde son bir yıl boyunca yapılan faaliyetler ve gerçekleştirilen projeleri paylaşmaşmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Sakarya Üniversitesi Personel Lokali’nde yapılan toplantıya Rektör Prof. Dr. Hamza Al, rektör yardımcıları Prof Dr. Özer Uygun, Prof. Dr. Emrah Doğan, Prof. Dr. Özer Köseoğlu, ile İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Öztunç, Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yakup Köseoğlu ve basın mensupları katıldı.

6 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ

Sakarya Üniversitesi’nin bir yıllık faaliyetlerini değerlendiren Rektör Prof Dr. Hamza Al, sözlerine İsrail’in Gazze’ye yaptığı katliamı şiddetle kınadılarını belirterek başladı. Rektör Al, “7 Ekim’den bu yana katliam işleniyor ve Türkiye haricinde birçok ülke bu katliamı izliyor. İsrail’in yaptığı katliamı bir kez daha lanetliyorum. Sakarya Üniversitesi’nde 6 bin civarında yani yüzde 10 uluslararası öğrencimiz var. Bu öğrencilerden 154’ü Filistinli ve 2 de öğretim üyemiz var. Gerek SAÜ’deki gerekse SUBÜ’deki bu öğrencilerimizle ilgili üzerimize düşeni yaptık. Yardım kampanyaları düzenledik ve burslar sağladık. Onların dertleri ile dertlenmeye devam ediyoruz, bu konuda hassasız” dedi.

TOPLUMA KATKI ÇALIŞMALARI

Geçmişte üniversitelerin toplumdan uzak, kendi mekanlarında çalışan kurumlar olarak tasarlandığını hatırlatan Rektör Hamza Al, “Son yıllarda bu anlayışı kırmak için özel çaba ve teşvikler yapılıyor. Biz de bunu güçlendirmek için üniversite ile sektörleri, üniversite ile şehri, kurumlar ve sanayiyi daha fazla bir araya getirmeyi düşünüyoruz. Bu amaçla çalışıyoruz, iş birliklerini artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Eğitimin ve işin birbirinden ayrılmadığını, aslında bunların birbirlerini besleyen şeyler düşünüyoruz ve bu amaçla yola çıktık. Temel misyonlarımızdan bir topluma katkı. Bu da Sakarya’ya hizmet etmekten geçiyor. Biz üniversite olarak sanayiye, sektöre ve sivil topluma katkı yapmak zorundayız. Eğer bunu yapamazsak misyonumuzu yerine getirmemiş oluruz. Eğer Sakarya’ya iyi hizmet edersek Türkiye’ye iyi hizmet etmiş, insanlığa iyi hizmet etmiş oluruz’’ diye konuştu.

250 YILLIK AKADEMİK GELENEK

Sakarya Üniversitesi’ne 250 yıllık köklü bir geçmişi olduğunu vurgulayan Rektör Al, “Üniversitemizin imkanları ve potansiyelleri var. Bu üniversite 250 yıllık akademik bir geleneğe sahip ve Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasındayız. Akademik geleneklerin yanında Sakarya Üniversitesi, değişim konusunda öncü üniversitelerden bir tanesidir. Gerek kalite gerek akreditasyon gerekse çağdaş eğitim modelleri konusunda bir çok üniversiteye öncülük ve modellik etmiş bir üniversitedir. Biz bu iki yönü de; bir taraftan güçlü bir akademik geleneği devam ettirmek bir taraftan da çağdaş bir takım modelleri geliştirmek ve diğer üniversitelere ve kurumlara da öncülük etme konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bir diğer önemli konu; ülkemizin hedefleri var, toplumun ihtiyaçları var, bizim de potansiyelimiz ve akademik çalışmalarımız var. Bu ikisini eşleştirmek durumdayız. Bu yönde de çalışmalarımız var’’ dedi.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ İÇİN İLK 20 HEDEFİ

Türkiye’de üniversitelerin ikiye ayrıldığını belirten Rektör Al, “YÖK’ün belirlediği kriterlerine göre ilk 20’ye giren üniversiteye ‘Araştırma Üniversitesi’ ünvanı veriliyor. Bu önemli bir tescil bizim için. Bütçe ve kadro esnekliğiniz var ve o üniversitelere yönelik bir takım projeler de var. Bu anlamda ilk 20’ye girmek bizim için olmazsa olmazımız. Kısa dönemli hedefimizi buna göre ayarladık. YÖK ilk 20’ye girebilecek aday üniversiteleri yakında ilan edecek ve onları 2 yıl takip ederek ilk 20’ye girip girmeyeceğini tescil edecekler. Umut ediyoruz ki Sakarya Üniversitesi de bu aday üniversiteleri arasında ilan edilirse bu bizim için önemli bir adım olacak.

SAÜ çok güçlü bir mühendislik geleneğimiz var fakat sosyal bilimlerde de oldukça çok güçlü bir üniversiteyiz. Projeler konusunda Türkiye’de en fazla bu alanda çaba gösteren, başvuru yapan üniversitelerden biriyiz. Sosyal bilimlerde böyle bir atılım yaptık, bu da bizim için önemli.

SAÜ BİLİŞİMDE ÖNCELİKLİ ÜNİVERSİTE

Çağımız bilgi çağı. Bilgi güvenliği önemli, siber güvenlik konusu önemli. Bu da Sakarya Üniversitesi ve Sakarya için önemli bir göstergedir. YÖK bazı üniversiteleri ‘öncelikli üniversite’ olarak ilan ediyor ve onları destekliyor. Bizim Sakarya Üniversitesi de ‘bilgi güvenliği’ konusunda TOBB vakıf üniversitesi ile beraber Sakarya Üniversitesi’ni öncelikli üniversitelerden birisi ilan etti.
Siber güvenlik, bilgi güvenliği ve bilişim konusunda da Türkiye’nin önemli üniversitelerinden biri olarak bu konuda daha fazla çalışma yapmak durumundayız ve YÖK de bize daha fazla destek verecek’’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özer Uygun – SAÜ Rektör Yardımcısı

TOPLAM 236 BİN MEZUN VERİLDİ

Rektör Al’ın konuşmasının ardından rektör yardımcıları sırasıyla birer sunum yaptı. İlk sunumu SAÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Uygun yaptı. SAÜ hakkında sayısal bilgiler paylaşan Özer Uygun, “Hali hazırda 55 bin 132 öğrencimiz var. Öğrencilerin yüzde 11’i 107 farklı ülkeden oluşmakta. Yabancı öğrenci sayımız 6 bin 111. Bu zamana kadar 236 bin 762 mezun vermişiz. Bin 618 öğretim elemanımız var. İdari personel sayımız ise 596. Üniversitemizde; 2 yüksekokul, 2 meslek yüksekokul, 6 enstitü ve 14 fakültemiz var. 35 araştırma merkezimiz mevcut. 2022-2023 Erasmus programımız ise 13 farklı ülkeden 42 öğrenci, 59 akademisyen geldi. 47 lisans, 17 lisansüstü programımız akredite edildi. Sektör ile işbirliğimizi de artırdık. Bu yıl farklı olarak öğrencilerin sadece kendi bölümünden değil diğer fakültelerden herhangi bir dersi almak için çalışmalar başlatıyoruz. Başarılı son sınıf lisans öğrencilerimizi ‘Bütünleşik Yüksek Lisans’ uygulaması ile yüksek lisansa başlatıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Emrah Doğan – SAÜ Rektör Yardımcısı

54 PROJEYE DESTEK ALINDI

SAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Akademik Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, üniversitenin araştırma ve geliştirme faaliyetlerini anlatan bir sunum yaptı. Emrah Doğan, “Temmuz 2022’de göreve geldik, bu zamana kadar 54 projemiz TÜBİTAK tarafından kabul edildi. BAP proje sayısı 2022’de 43 iken bu sayı 2023’te 63’e ulaştı. Destek Programı Bazı’nda ARDEB verilerinde Türkiye genelinde kabul oranı yüzde 17 iken üniversitemizin 31 proje başvurusunda 11’i kabul edilerek yüzde 35,4 başarı yakaladık. Hızlı Destek Programı’nda Türkiye genelinde kabul oranı yüzde 16 iken üniversitemizin 78 projeden 19’u kabul edilerek yüzde 24,3 başarı elde ettik. Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Destek Programı’nda Türkiye genelinde kabul oranı yüzde 12,5 iken üniversitemizin 7 projesinde 3’ü kabul görerek başarı oranı yüzde 42,8 oldu. ‘Bilgi Güvenliği’ alanında YÖK tarafından belge aldık” diye konuştu.

Prof. Dr. Özer Köseoğlu – SAÜ Rektör Yardımcısı

QS SIRALAMASINDA SAÜ İLK 10’DA

SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, yaptığı sunumda Siyasal Topluma Katkı ve Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar hakında paylaşımda bulundu
. Özer Köseoğlu, “QS dünya sıralamasında Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ilk 10’da yer aldık. BoomSocial Haziran endeksinde 100 marka arasında 48’inci olduk. Üniversite olarak sürdürülebilirlik alanında 154. Çevresel etki açısından 945. Genel performans da 547. sırada yer aldık. Sakarya Üniversite UI GreenMetric sıralamasında dünya üniversite sıralamalarında 186. üniversite olduk. Sosyal girişimlerimiz oldu, çocuk kütüphanesi, genç ofis, spor tesislerinin yenilenmesi gibi katkılarımızı sürdürüyoruz. Üniversite olarak aldığımız bayrak sayılarını yükseltiyoruz’’ dedi.

Topluma katkı ve sürdürülebilirlik faaliyetlerini aktaran Köseoğlu, “Times Higher Education tarafından yapılan Asya Üniversiteleri sıralamalarının 2023 sonuçlarında; Türkiye’den dahil olan 80 Türk üniversitesi arasında Sakarya Üniversitesi, 2022 yılında 23-26. sırada yer alırken 2023 yılında 15-17, sırada yer alarak yükseliş elde etti. Aktif bir üniversitemiz var. Tüm öğrencilerimizin yüzde 66’sı kulüplere üye. Kampüsümüzün engelsiz olması için çalışıyoruz.

Tüm bu çalışmalar çerçevesinde beş temel amacımız vardı; birinci amacımız uluslararası standartlarda nitelikli eğitim başarmak, araştırma geliştirme ve yenilik ekosistemine liderlik etmek, toplumla bağları güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarını uygulamak, uluslararası tercih edilebilirliği işbirliğini ve görünürlüğü artırmak, organizasyonel çevikliği ve kurumsal kaliteyi güvence altına almak” diye konuştu.

Dr. Yakup Köseoğlu – Teknokent Genel Müdürü

TEKNOKENT FAALİYETLERİ

Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yakup Köseoğlu, yapılan faaliyet ve projeler hakkında bir sunum yaptı. Köseoğlu sunumunda, “2023 yılına başlarken iki sloganla başlamıştık; Ar-genin ticarileşmesi ve firma niteliklerini artırılmasıydı. Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor. Teknokent bünyesinde 128 firma var toplam 938 Ar-ge personeli çalışanı var, 764 proje de yürütülüyor. 36 aday başvuru sahibi firmamız bulunmakta, ön başvurusu alınmamış 74 firma ile birlikte toplam 100 firma daha sırada bulunuyor. Teknokent’de firmaların niteliklerini artırmayı hedeflemiştik ki, bu da dış kaynaklı projelerin fazlalığı ile sağlanacaktır. Bu bağlamda firmalarımızın toplam dış kaynaklı proje sayısı 31’e ulaştı. Bunların 12 tanesi TÜBİTAK destekli, bir tanesi AB destekli olmak üzere kıymetli projeler’’ diye konuştu.

Patent konusuna da önem verdiklerini vurgulayan Köseoğlu, “Ar-genin ticarileşmesi noktasında patent sayısına çok fazla önem vermiştik. Bunun meyvelerini toplamaya başladık. Bugüne kadar toplam 33 buluş bildirimi, 30 patent ön araştırması ile 29 ulusal, 14 uluslararası patent başvurusu yapıldı. Bunların arasında 7 tanesi tescillendi. Süreci devam edenlerin sonucu bekleniyor ve 30 tanesinin tescil edileceğini bekliyoruz. Diğer yandan gençlerimizi ekosisteme dahil etmek için programlar yaptık. Bu kapsamda; girişimcilik, finansal erişim, ürünün pazarlanması eğitimleri verdik. 6 gencimize de şirket kurdurarak teknokent ekosistemine yeni aktörler kazandırdık’’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hamza Al – SAÜ Rektörü

REKTÖR AL SORULARI YANITLADI

Toplantıda yapılan sunumların ardından, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, basın mensuplarını merak ettiği konularla ilgili yönelttiği soruları tek tek yanıtladı.

Sıralamada neden yer kaybettikleri sorusuna Rektör Al, “Bazı veriler 2018-2022 verileri. Biz size yaptıklarımızı anlatıyoruz. Bizim yaptıklarımız muhtemelen 2 sene sonra yansıyacak. Bazı alanlarda daha iyi olabilirdik. Sanayi-üniversite konusunda Atatürk Üniversitesi’ni geçmek istiyoruz, Rakiplerimiz bu yarışa çok önceden girmişler, araştırma projelerinde bizimle yarışan üniversiteler var. Kaynak aktarılıyor, bizim geçen sene kaynağımız 2 idi biz 4,5’a çıkardık. Kadro sıkıntımız da var. Böyle bir yokluk ile uğraşıyoruz. O sıkıntıları biraz daha önceki bazı meselelere bağlamak istemem ama bizim ilk 10’ları hedeflememiz lazım. Üniversiteler sayılırken hemen akla gelen üniversiteler var. Bizim hedefimiz, sayılırken ilk akla gelen üniversite olmak istiyoruz. Onun alt yapısını düşünüyoruz, olumsuzluklara takılmıyoruz, akademisyenlerimize güveniyoruz Sakarya’mıza güveniyoruz. Önce ilk 20’ye sonra 15 ve ilk 10 a gireceğiz. Bizim hedefimiz çok teknik. Kısa vadede bunları yapalım, uzun vadede ilk akla gelen üniversiteler arasına girmek.

Bu sene bütün öğrencilerimizin ödevini bitirme projesine dönüştürdük. 2019’da çok gerilerdeydik ama şu anda ilk 10’lara girdik. Şu anda yaptıklarımız ve aldığımız takdirler bizi daha fazla sorumluluk almaya itiyor. Dünya sıralamasında ilk 1000’de olmamız lazım. Bazı alanlarda binin altındayız ama bu kolay değil. Sağlıklı adımlar atarak topyekün seferberlik oluşturduk” diye yanıtladı.

“EV ÜSTÜNE EV KURULMAZ”

Sunumların ardından Rektör Hamza Al, basın mensuplarının yönelttiği soruları yanıtladı. “Aynı kampüste yer alan Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin ikili ilişkileri nasıl?’’ sorusuna Rektör Al, “Bizim geleneklerimizde bir söz vardır, ‘ev üstüne ev olmaz’. Kolay değil ama ben Dekanken de aynı binaları kullandık, 3 Dekan aynı mekanı kullandık. Biz göreve geldiğimiz zaman az da olsa olumsuzluklar olduğunu duymuştuk. Kesinlikle kurumlar arası çatışma olmaz. Bunlar olursa sinerji oluşturamayız. Yeni kampüs kurulana kadar onlar bizim öğrencilerimiz, isterse 30 yıl sürsün bu böyle. SUBÜ’nün işi bizden daha zor. Rektörlük burada ama her ilçede okulu var. Kolay değil. Bir anlamda SUBÜ bizim yükümüzü almış bir üniversitedir. Çünkü ilçelerdeki meslek yüksek okulları onlarda. Ne yönetimler, ne de öğrenciler arasında bir sıkıntı yoktur. SUBÜ’nün 2 büyük fakültesi var onların öğrencilerine 24 saat kütüphane hizmeti veriyoruz. Aynı kampüs içinde iki rektörlük levhası olmasa daha şık olurdu. Ancak yeni kampüs oluncaya kadar Sakarya’nın yararına, öğrencilerimizin yararına işbirliği ve uyum içinde birlikte çalışacağız diye yanıt verdi.

Levent BAYRİ / Sakarya Haber Ajansı – Sakarya