Sakarya Üniversitesi’nden örnek çalışma

Paylaş:

Sakarya Üniversitesi’nde yabancı gazeteci ve akademisyenlerin katıldığı 17-26 Mayıs 2022 tarihlerinde düzenlenen “Hoşgörü Gazeteciliği, Medyada yabancı düşmanlığından nasıl kaçınılır?” konulu atölye çalışması tamamlandı. Türkiye’de ilk kez yapılan çalışma örnek teşkil etti.

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi S2 Blok Konferans Salonunda düzenlenen atölye çalışmasına Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Dr. Nesrin Kenar, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gazetecilik ve Habercilik Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Zülfikar Özçelik, Sakarya Üniversitesi Ekonometri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilal Yıldız, Lojistik Destek Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Vacide Karaman, Çevirmen Selçuk Taşkın, Prof. Rajip Timalsina, Dr. İbrahim Seage Shaw, Dr. Tabeenah Anjum ve Dr. Senthan Selbarajah katıldı.

Prof. Dr. Fatih Savaşan / Sakarya Üniversitesi Rektörü
SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nesrin Kenar / Proje Koordinatörü
Zülfikar Özçelik / Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gazetecilik ve Habercilik Bölüm Başkanı
Gazeteci Dr. İbrahim Seaga Shaw / Batı Afrika – Sierra Leone Cumhuriyeti
Gazeteci Dr. Tabeenah Anjum / Hindistan – Keşmir
Prof. Rajib Timalsina / Asya-Pasifik Uluslararası Barış Araştırmaları Derneği (IPRA) yönetim konseyi üyesi

MEDYADA YABANCI DÜŞMANLIĞI

Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Medyada Yabancı Düşmanlığından Nasıl Kaçınılır?’ konulu çalışma, pilot bölge seçilmesi ile ilk defa Sakarya’da düzenlendi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen gazeteciler, program boyunca konuşmacıları dinleyerek notlar aldı ve sorular yöneltti.

Atölye çalışmalarında Prof. Dr. Nesrin Kenar, ‘Yabancı Düşmanlığı ve Etkileri’, Dr. İbrahim Seaga, ‘Dünyadaki Yabancı Düşmanlığının Karşılaştırılması’, Dr. Sentham Selvarajah, ‘Türk Medyasında Yabancı Düşmanlığı’; Prof. Rajib Timalsina ise ‘Medyada Yabancı Düşmanlığı Nasıl Önlenir?’ başlıklarını taşıyan konularda konuştular.

Atölye çalışmasında, gazetecilerin yabancı düşmanlığı ile yabancı karşıtlığının iyice irdelemesi gerektiği, yapılan haberlerde konuyu çarpıtmadan doğru tespitlerle ve yanlış ifadeler kullanmadan, halkı aydınlatma ve bilgilendirme amaçlı yapılması gerektiği belirtirken, binlerce yıllık köklü tarihi olan yurdumuzda vatandaşlarımızın yabancılara karşı tutum ve davranışlarında hoşgörü ve yardımlaşmaya dayalı insani yaklaşımlarda bulunduğuna dikkat çekildi.

GÖÇMENLİK VE MÜLTECİLİK

Son zamanlarda medyada yayınlanan görüntüler üzerine konuşularak tartışıldığı çalışmalarda, göçmen ile mülteci kavramlarının farkına dair dünya genelinden örneklere yer verildi.

Basına yansıyan ve özellikle servis edilen yanlı haberlerin etkilerinin toplum nezdinde ayrıştırmaya neden olduğu, buradaki asıl ve nihai amacın haberleri olduğu gibi, etnik kimlikler arasında ötekileştirmeden servis edilmesinin önemi anlatıldı. Yapılan haberlerin doğru bilgiler içeren objektif ve kamu yararını gözeten nitelikte olması gerektiği vurgulandı.

Dr. İbrahim Seaga Shaw göçmenler ve mülteciler hakkında raporlama, Dr. Tabeenah Anjum İnsan hakları ve barış gazeteciliğine giriş, Dr. Sentham Selvarajah ise barış gazeteciliği konularında düşüncelerini aktardı.

Tek taraflı gazetecilik yerine hikayenin tüm yönlerinin ele alınmasının daha doğru ve etik olacağına dair üzerinde önemle durulan notların paylaşıldığı çalışmada, bir insanın doğduğu toprakları terkedip bilinmeze gitmesinin kolay bir iş olmadığının altı çizildi.

Anlatımlarda özellikle gazetecilerin kendi propagandası veya buna aracılık etmesi ile toplum içinde ayrıştırıcı, gerginliğe yol açacak münferit olayların toplum geneline mâledilmemesi gerektiğine işaret edilerek, neyin anlatıldığından ziyade bunun nasıl anlatıldığı ile manşetlerin önemine dikkatler çekildi. Geçmişten günümüze göçmen ve mülteci hareketlerinin tüm yönleriyle araştırılıp veriler eşliğinde sunumlarının yapıldığı çalışmada, özellikle Ortadoğu, Afrika ve Uzakdoğu ülkeleri baz alındı.

HABERLER ŞİDDETİ KÖRÜKLEMEMELİ

Göreceli yoksulluk ile mutlak yoksulluk faktörlerin de ele alındığı atölye çalışmasında mülteci ve göçmenlere sunulan imkan ve hizmetlerin karşılaştırılması yapıldı. Psikolojik etkiden fiziksel bir duruma itekleyerek beraberinde şiddetin doğmasına sebep olacak hayali ve varsayımsal bir teoriye dayanarak gerçeklerden uzak haber ve yayın anlayışının kamu yararını gözetici gazetecilik hizmetine uymadığının vurgulandığı çalışmada; hükümet ve devletlerin doğum kontrol ve benzeri konularında çeşitli önlem ve çalışmalar yapması, istatistik ve kaynakların irdelenerek değerlendirilmesi ve sonrasında habere çevrilmesi, sorun ve tespitlerin yerinde ve ederinde yapılmasının gereklilik ve önemine dikkat çekildi.

Tek bir ağızdan yapılmış haberlerin toplum ve okuyucu tarafından algı oluşturulması, sorumlu gazeteciliğin farklı kaynakların sesi ile sadece gerçeği ortaya çıkarması gerektiği, yalan, yanlı ve yanlış ile tek taraflı, kaynağı araştırılmadan yapılan haberlerin her geçen gün yabancı düşmanlığını artırdığı ve risk oluşturduğu belirtilirken, kendimizi nasıl ifade ettiğimizin önemi, şiddetin fiziksel hâle geldiğinde görünür ve haberlere konu olduğu fakat şiddetin öncelikle zihinlerde oluştuğu, düşüncelerin oluş biçimleri yerine doğrudan fikirlerin yargıya dayalı haber yapıldığında reaksiyon gelişeceği ve düşmanlıkların birçoğunun temelinde de bunların yattığı değerlendirildi. Anlatımlarda, olaylara nötr ve objektif bakış açısı ile olduğu şekli ile bakarak bir haberi yansıtmanın çok daha çok önemli olduğu sık sık tekrarlandı.

SAKARYA BASINI İLGİ GÖSTERDİ

Sakarya Üniversitesi’nde yabancı gazeteci ve akademisyenlerin katıldığı 17-26 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenen “Hoşgörü Gazeteciliği, Medyada yabancı düşmanlığından nasıl kaçınılır?” konulu atölye çalışması tamamlandı.

Türkiye’de ilk kez yapılan bu çalışmaya Sakarya’dan gazeteci olarak Süleyman Levent Bayri, Sezai Matur, Levent Candan, Sedat Balta, Engin Arapoğlu, Bahar Saner ve Engin Kuvel katıldı.

Atölye çalışmasının sonunda tüm katılımcılara sertifikaları takdim edildi. Oldukça güzel ve verimli geçen çalışmaya katılan tüm katılımcılar birlikte bol bol hatıra fotoğrafı çekilerek güzel anılarla veda ettiler.

İlgili Haberler: